MEKTEB-İ HARBİYE’DE DİN EĞİTİMİ / Religious Education in the Military Academy

Ahmet Aydın

Öz


Osmanlı askeri okulları kuruluşundan günümüze oldukça geniş bir etki alanına sahip olmuştur. Osmanlı Devleti’nde Batı tarzı açılan ilk eğitim kurumları bu askeri okullar olmuştur. Askeri okullar içerisinde Mekteb-i Harbiye önemli bir konuma ve geleneğe sahip olmuş Balkan Savaşları’ndan sonra Cumhuriyet’e kadar aksamalar olmakla beraber günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir.  Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçoğu bu okulda eğitim görmüştür. Kurulduğu 1834 yılından itibaren Mekteb-i Harbiye’nin eğitim programlarında din eğitimi yer almıştır. Ders çizelgelerinde yer almadığı dönemlerde de okul camisinde din dersleri zorunlu olarak devam etmiştir. Diğer taraftan askeri okullarda dini ritüeller de din derslerinin tamamlayıcı bir cüzü olarak görülmüş ve öğrencilerin ibadetlerine devam etmeleri ve İslam Dini’ne aykırı hareketlerde bulunmamaları disiplin cezalarıyla kontrol altına alınmaya çalışılmıştır.

*****

Ottoman military schools were the first of Western-style educational institutions in the Ottoman Empire and have been highly influential. Amongst military schools, the “Mekteb-i Harbiye” (the Military Academy) has gained an important status and played a vital role from its establishment since the Balkan Wars to the formation of the Republic and up until today, despite some interruptions. Many of the founding members of the Republic of Türkiye, including Mustafa Kemal Atatürk received their education in these schools. Religious education has been included in the educational curriculum of the “Mekteb-i Harbiye” since its establishment in 1834. In periods where they were not included in the curricula, such education continued in the school mosques. Furthermore, religious rituals in military schools were regarded as complementary to religious classes and students were encouraged to continue engagement in their acts of worship. Disciplinary action was used as a deterrent against acts contrary to the Islamic faith.


Anahtar Kelimeler


Askeriye, Mekteb-i Harbiye, din eğitimi, Osmanlı askeri okulları, Osmanlı Devleti / Military, Military Academy, religious education, Ottoman military schools, Ottoman Empire.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br

ISSN: 2667-5501 (Online)

© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu